ADAB DALAM BERDOA'

1:03 PMASSALAMUALAIKUM W.B.T..
HARI INI NAIM NAK BAGITAU CKIT LA.. HIDUP KITE SENTIASA MEMERLUKAN BANTUAN DARIPADA ORANG LAEN BILE KITE DITIMPA MASALAH.. JADINYA SEBAIK-BAIK PERTOLONGAN ADALAH PERTOLONGAN DARIPADA ALLAH S.W.T IAITU TUHAN YANG MAHA ESA LAGI MAHA AGUNG YANG SENTIASA KASIH DAN SAYANG AKAN HAMBA-HAMBANYE YANG BERIMAN DAN BERTAQWA KEPADA-NYE..
JADI, SEHARUSNYE KITE PERLU TAU ADAB-ADAB KITE DALAM MEMOHON PERTOLONGAN DARIPADA SANG PENCIPTA YANG MAHA AGUNG..
BUAT SAHABAT-SAHABAT YANG MASIH MENUNTUT ILMU, PANDUAN INI AMATLAH BERGUNA KERANA KITE SEBAGAI PELAJAR TEMPAT TERBAIK OR THE MOST BEST PLACE TO GET HELP IS ALLAH 'AZZWAJALLA..
"SESUNGGUHNYE DOA ITU SENJATA BAGI ORANG MUKMIN"

BERIKUT ADA PANDUAN TATA CARA BERDOA IAITU:
1) ANGKAT TANGAN KE PARAS DADA
2) RAPATKAN KEDUA-DUA BELAH TAPAK TANGAN
3) “APABILA URAT TANGAN BERTEMU IA AKAN MENJADI SEPERTI HURUF BA ب . TITIK BA TERLETAK DI HATI KITA. KEDUDUKANNYA RENDAH DARI TANGAN YG KITA TADAH. SETIAP HURUH HIJAIAH DIDALAM AL QURAN ADA MALAIKAT YANG MENJAGANYA. HURUF BA DIJAGA OLEH MALAIKAT BERNAMA ‘HAR HAYAAIL’. MALAIKAT INI AKAN MENGANGKAT DOA KITA TERUS MENGHADAP ALLAH TANPA SEBARANG PERANTARA. OLEH ITU BERDOA BERSUNGGUH-SUNGGUH DENGAN PENUH PENGHARAPAN.
4) DUDUKLAH DALAM KEADAAN SOPAN SEPERTI DUDUK IFTIRASY DAN DUDUK TAHIYAT AKHIR. JIKA BERDIRI TEGAKKAN BADAN BETUL-BETUL DAN JANGAN MENYANDAR / BERSANDAR.
5) SEPANJANG BERDOA, BANYAKKAN MEMUJI KEBESARAN ALLAH DAN MENYEBUT NAMA-NAMA ALLAH YANG LAIN YANG BERSESUAIAN DENGAN KEPERLUAN DOA KITA PADA MASA ITU. CTHNYA… JIKA BERDOA MOHON DIPERMUDAHKAN REZEKI, SEBUTLAH NAMA ALLAH AR-RAZAQ DAN DISUSULI JUGA DENGAN BERSALAWAT NABI SAW
6) BERDOALAH BERSUNGGUH-SUNGGUH DARI HATI. GUNALAH BAHASA YG DAPAT DIFAHAMI KERANA ALLAH MAHA PENGASIH DAN SANGAT MEMAHAMI DAN MENDENGAR SEGALA BICARA TULUS HAMBA-HAMBANYA
7) AJARKANLAH ADAB BERDOA KEPADA SELURUH AHLI KELUARGA SEDARI USIA KECIL KERANA INSYA ALLAH IA AKAN DAPAT MEMBENTUK PERIBADI BAIK DALAM KEHIDUPAN.
WALLAHU’ALAM……..

You Might Also Like

0 Sweet Smile